Mobile navigation toggle      

Orientering nr. 31 - september 2024

Mandag d. 30. september 2024

Kontakt, tidligere orienteringer og aktindsigt

Undersøgelseskommissionen om SKAT skal fortsat opfordre personer, som måtte være i besiddelse af relevant viden for kommissionens undersøgelse, til at rette henvendelse til kommissionen. Der henvises til hjemmesiden her.

Kommissionen offentliggør løbende orienteringer om kommissionens undersøgelse og fremdriften i kommissionens arbejde samt korte nyheder.

Kommissionen har på nuværende tidspunkt offentliggjort Orientering nr. 1-31.

Orienteringerne og nyhederne kan ses på hjemmesiden.

Offentligheden har vist betydelig interesse for kommissionens arbejde, bl.a. i form af forespørgsler og anmodninger om aktindsigt. Det følger af lov om undersøgelseskommissioner og granskningskommissioner, at kommissionen ikke er omfattet af offentlighedsloven. Kommissionen videresender derfor som udgangspunkt aktindsigtsanmodninger til den relevante myndighed. Derudover kan kommissionen henvise til de orienteringer m.v., der allerede er tilgængelige på kommissionens hjemmeside.

Kommissionens arbejde med beretningen

Kommissionen har den 11. september 2024 afgivet sin årlige udtalelse til Justitsministeriet om fremdriften i kommissionens arbejde.

Kommissionen skal i sin beretning redegøre for det samlede begivenhedsforløb, som knytter sig til

  • forvaltningen af inddrivelsesområdet og planlægningen, udviklingen, idriftsættelsen og nedlukningen af det digitale inddrivelsessystem EFI
  • sammenlægningen af den statslige og kommunale inddrivelsesmyndighed i SKAT og
  • beslutningsgrundlaget for, implementeringen af og opfølgningen på de generelle effektiviseringstiltag i SKAT.

Undersøgelsen omfatter perioden fra 2002 til 2017.

Undersøgelsen skal endvidere omfatte forholdene vedrørende SKAT’s udbetaling af refusion af udbytteskat som beskrevet i tillægskommissoriet.

Kommissionen har afviklet afhøringer over mere end 4 år fra starten af 2019 og frem til sommeren 2023 omfattende 162 personer. Kommissionen har på nuværende tidspunkt modtaget godt 56 millioner elektroniske items. Hvert item kan indeholde flere dokumenter og mange siders tekst mv.

Kommissionen har siden afslutningen af afhøringerne arbejdet målrettet med at udarbejde beretningen på grundlag af de afgivne forklaringer og det modtagne materiale.

Beretningen forventes at indeholde omkring 95 kapitler.

Kommissionen har ved struktureringen og planlægningen af arbejdet lagt stor vægt på hensynet til fremdriften i undersøgelsen. Af samme grund har kommissionen opdelt arbejdet med undersøgelsen og beretningen således, at dette udføres af specialiserede grupper i sekretariatet under ledelse af kommissionen. Selvom den gruppebaserede organisering betyder, at der er sparet meget tid, medfører tilgangen også et meget omfattende koordinerings- og redigeringsarbejde for kommissionen.

Der er ikke fastsat frist for kommissionens beretning, hvilket må ses i lyset af det meget omfattende kommissorium.

Kommissionen har tilrettelagt sit arbejde således, at den kan afgive beretning om resultatet af sin undersøgelse hurtigst muligt.

Kommissionens interne drøftelser, voteringer og skriveproces forløber i overensstemmelse med kommissionens interne tidsplan, men det er endnu for tidligt at svare på, hvornår beretningen kan forventes at være færdig.

Michael Ellehauge
Undersøgelseskommissionen om SKAT, den 30. september 2024