Mobile navigation toggle      

Orientering nr. 30 - juni 2024

Fredag d. 28. juni 2024

Kontakt, tidligere orienteringer og aktindsigt

Undersøgelseskommissionen om SKAT skal fortsat opfordre personer, som måtte være i besiddelse af relevant viden for kommissionens undersøgelse, til at rette henvendelse til kommissionen. Der henvises til hjemmesiden her.

Kommissionen offentliggør løbende orienteringer om kommissionens undersøgelse og fremdriften i kommissionens arbejde samt korte nyheder.

Kommissionen har på nuværende tidspunkt offentliggjort Orientering nr. 1-30.

Orienteringerne og nyhederne kan ses på hjemmesiden.

Offentligheden har vist betydelig interesse for kommissionens arbejde, bl.a. i form af forespørgsler og anmodninger om aktindsigt. Det følger af lov om undersøgelseskommissioner og granskningskommissioner, at kommissionen ikke er omfattet af offentlighedsloven. Kommissionen videresender derfor som udgangspunkt aktindsigtsanmodninger til den relevante myndighed. Derudover kan kommissionen henvise til de orienteringer m.v., der allerede er tilgængelige på kommissionens hjemmeside.

Kommissionens materialeindhentning

Kommissionen har løbende siden oktober 2017 anmodet en række myndigheder, organisationer og private aktører (materialeleverandørerne) om at udlevere materiale, der emnemæssigt er relevant for kommissionens undersøgelser vedrørende hovedkommissoriet og tillægskommissoriet. Den indledende materialeudlevering følges fortsat op med supplerende anmodninger om udlevering af nærmere specificeret materiale, redegørelser og møder.

Hertil kommer, at kommissionen for samtlige afhøringsperioder har gennemført stikprøvekontroller hos relevante materialeleverandører, herunder selvstændige søgninger direkte i journaliseret materiale i journalsystemer. Kommissionen har fulgt op på stikprøvekontrollerne over for Skatteministeriet og Statsministeriet, og kommissionen har udsendt en generel cirkulæreskrivelse vedrørende yderligere materiale, således som det fremgår umiddelbart nedenfor.

Skatteministeriets redegørelse og Statsministeriets redegørelse om materialeudlevering

Kommissionen har i Orientering nr. 28 oplyst, at kommissionen ved en stikprøvekontrol den 11. oktober 2023 i Skatteministeriet fandt et dokument, der ikke tidligere var blevet udleveret til kommissionen, selvom dokumentet emnemæssigt tilsyneladende var relevant for kommissionens undersøgelse. Efter kommissionens anmodning udleverede Skatteministeriet den 8. december 2023 dokumentet og afgav en redegørelse for, hvorfor det ikke var blevet udleveret ved ministeriets tidligere materialeudleveringer. Skatteministeriet oplyste i redegørelsen, at det konkrete dokument var registreret på en sag, der af ministeriet var blevet vurderet som ikke relevant for kommissionens undersøgelse. Materiale fra sagen var derfor ikke blevet udleveret i forbindelse med ministeriets materialeleverancer. Kommissionen har vurderet, at dokumentet emnemæssigt er relevant for kommissionens undersøgelse, men at det ikke har haft nævneværdig betydning for gennemførelsen af undersøgelsen, at kommissionen ikke tidligere har modtaget dokumentet fra Skatteministeriet.

Som oplyst i Orientering nr. 29 modtog kommissionen den 30. januar 2024 en redegørelse og en række dokumenter fra Statsministeriet som opfølgning på kommissionens stikprøvekontrol den 10. oktober 2023 i ministeriet. Kommissionen har efter en gennemgang af de modtagne dokumenter konstateret, at hovedparten af dokumenterne tidligere var modtaget fra Statsministeriet eller andre materialeleverandører. Der var i det modtagne materiale alene ét dokument, som kommissionen ikke tidligere havde modtaget, og som efter kommissionens vurdering er emnemæssigt relevant for undersøgelsen. Det har imidlertid ikke haft nævneværdig betydning for gennemførelsen af undersøgelsen, at kommissionen ikke tidligere har modtaget dokumentet fra Statsministeriet.

Kommissionen har på den baggrund meddelt Skatteministeriet og Statsministeriet, at kommissionen tager ministeriernes redegørelser til efterretning og ikke foretager sig yderligere i den anledning.

Cirkulæreskrivelse til materialeleverandørerne

Den 14. maj 2024 har kommissionen som opfølgning på materialeudleveringen og det anførte om stikprøvekontroller udsendt en cirkulæreskrivelse til en række af materialeleverandørerne. I cirkulæreskrivelsen har kommissionen understreget, at de enkelte materiale­leverandører fortsat har pligt til at udlevere alt relevant materiale til kommissionen, herunder hvis de bliver opmærksomme på materiale, der ikke tidligere er udleveret. Kommissionen har endvidere opfordret materialeleverandørerne til, i det omfang det ikke allerede er sket, at overveje at etablere en løbende proces, hvor opmærksomheden internt henledes på, at alt materiale, der emnemæssigt er relevant, skal udleveres til kommissionen.

Fremdriften i kommissionens arbejde og undersøgelsens omfang og kompleksitet

Som meddelt i kommissionens Orientering nr. 29 har kommissionen i løbet af efteråret 2023 i vidt omfang færdiggjort sine interne drøftelser og voteringer angående tillægskommissoriet. Kommissionen har herefter fokuseret voteringerne på undersøgelsen i henhold til hovedkommissoriet.

Som ligeledes anført i Orientering nr. 29 vil kommissionen afgive en endelig, samlet beretning til besvarelse af både hovedkommissoriet og tillægskommissoriet, og der vil således ikke blive afgivet endnu en delberetning om tillægskommissoriet.

Det er endnu for tidligt at svare på, hvornår beretningen kan forventes at være færdig.

Kommissorierne indeholder ingen frist for kommissionens beretning, hvilket må ses i lyset af det meget omfattende kommissorium. Kommissionen har på nuværende tidspunkt modtaget godt 56 millioner elektroniske items. Hvert item kan indeholde flere dokumenter og mange siders tekst mv. Kommissionen har afviklet afhøringer over mere end 4 år fra starten af 2019 og frem til sommeren 2023 omfattende 162 personer.

Kommissionen har ved struktureringen og planlægningen af arbejdet lagt stor vægt på hensynet til fremdriften i undersøgelsen. Kommissionens interne drøftelser og voteringer forløber i overensstemmelse med kommissionens interne tidsplan.

Kommissionen er naturligvis opmærksom på at tilrettelægge sit arbejde således, at den kan afgive beretning om resultatet af sin undersøgelse hurtigst muligt.

Michael Ellehauge
Undersøgelseskommissionen om SKAT, den 28. juni 2024